Herbert Wehner, politiske kameleonten som skyddade budbäraren Svingel

Sensommaren 1986, lantstället Spjutterum, nära allvaret på Ölands östsida. DDR-advokaten Wolfgang Vogel hälsar på hos Greta och Herbert Wehner. Carl-Gustaf Svingel är också där så kanske berättar de gamla minnen. Till exempel om fångar och familjemedlemmar som de lyckades få ut från Östtyskland.
Wolfgang Vogel, Greta och Herbert Wehner på Öland sommaren 1986. Klicka till inbäddad bild i der Spiegel

Det saknades inte samtalsämnen det året. 28 februari mördades Olof Palme. Kort efter köpte mutade indier 410 Boforskanoner. I april exploderade kraftverket i Tjernobyl. Nedfallet nådde Öland dagen efter så öns grönsaker var inte aptitliga den sommaren. Året innan bärgades i Hammarbyhamnen Rapports TV-reporter Cats Falck i sin Renault. Kanske mördad av Stasi för att hon hade vittring på Bofors krutsmuggling genom Östtyskland.

Boforsaffärerna och även leveranserna till Ikea sköttes av Stasiöversten och utrikeshandelsansvarige Alexander Schalck Golodkowski. (Svingel och Wehner ordnade ett möte mellan honom och en västtysk finansstatsekreterare i Haus Victoria i juli 1974).

Wolfgang Vogel, Herbert Wehner och Carl Gustaf Svingel på äldre dar.
Wolfgang Vogel, Herbert Wehner och Carl -Gustaf Svingel. Öland 1986. Speglad bild från der Spiegel. Klicka till inbäddad bild.

Svingel gjorde sin vanliga sommarresa till hemlandet, ovisst till barndomens Hjärtum eller för att besöka bekanta i Stockholm (kungaparet?). Vogel var där för att arrangera paret Wehners besök hos Erich Honecker senare på hösten. Advokaten bodde i ett sidohus hos familjen Peters i Åstad, en mil bort. Deras gästbok avslöjar att Wehners gäster Erlander, Palme, Ingvar Carlsson och förbundspresidenten Heineman bott där tidigare.

Demensen var långt gången så frågan är vad Wehner uppfattade av besöket. Politiskt hade han ingen roll längre. Desorientering och glömska gav sig till känna redan innan han lämnade förbundsdagen 1983. Var det för propagandans skull som Vogel som dök upp i Spjutterum?

Herbert Wehner i Ölandshuset 1986. Bilden speglad från Der Spiegel. Klicka till inbäddad bild i der Spiegel. Foto: troligen Stasi.

 Bilden av en frånvarande Wehner i sommarhuset förefaller arrangerad. Kan Dresdenboken väcka minnesbilder? Kanske också hästen som drar en stock. Vogsel tipsade Honecker att de denna 75-års-present tillverkad i Wehners hemtrakt Erzgebirge. Stasi ordnade leveransen 1981.  (Günther Hermanns ”Holzschlepper” kan ses på Schlettaus mueum i Erzgebirge).

Pappa skomakaren drog ut i kriget och för att få mat på bordet fick tioårige Herbert arbeta på bondgårdar utanför Dresden. Välbekant barndom också för Carl-Gustaf Svingel. Han och de andra barnhemsbarnen gjorde dagsverken på gårdarna i Hjärtum. Efter konfirmationen förstörde tungt arbete hans rygg på en gård i samma socken.


Kommunistöden

Honecker kallade Wehner sin ungdomsvän för de hade som unga kommunister kampanjat i Saarland 1934 – för att hindra en återförening med Tyskland. DDR-ledaren berättade gärna hur Wehner åt hembakta kakor i mamma Honeckers kök.

Hustrun Charlotte dog 1979. Finansminister Gunnar Sträng sägs ha moraliserat när Herbert Wehner gifte sig med sin döda hustrus dotter Greta 1983. I tidiga år var hon sjuksköterska och väl skickat att ta hand om sin sin sjuke man.  Sedan 1953 var hon Wehners sekreterare, chaufför och på kontoret serverade den diet Herbert behövde sin diabetes. Fast hjälpreda är fel ord för hon var involverad i Wehners politiska arbete, i flyktingärenden inte minst.

Hubertusstock, idag hotell. Klicka till inbäddad bild

.

I november bilade paret Wehner till Honeckers jaktslott Hubertusstock norr om Berlin, där de övernattade.

 

Jaktälskaren Honecker rallykörde sedan gästerna i sin  Citroënlimo genom bokskogarna i  Schorfheide.  Paret Wehner hälsade också på i jaktslottet 1985 innan de for vidare till Dresden. Där försökte den demente  återuppväcka barndomsminnen. ”Här har jag spelat fotboll” var en sådan minnesglimt när de passerade hans gamla skola.

Samtal om gemensamma ungdomsminnen var en tysk återförening på högsta nivå. Fast Wehner sågs länge som kommunisternas förrädare och hårdbevakades av Stasi.

Tillsammans med Wehner bedrev Honecker illegalt partiarbete i Nazityskland 1935. Han upptäcktes av Gestapo och fick sitta fånge i tio år .  I krigsslutet rymde han från takläggarjobbet och gjorde sedan karriär i Sovjetzonen och DDR.

Lux Hotell Moskva. Klicka till inbäddad bild.

Wehner lyckade fly till Moskva där han tillsammans med andra utländska kommunister inkvarterades i Lux hotellSe video.

Många försvann i Stalins utrensningar. Trots NKVD-förhören i Ljublanka överlevde Wehner, enligt ryktena för att han angav sina kamrater.

1941 skickades han via Tallinn illegalt till Stockholm för att hålla ett öga på kamrater i Komintern, d.v.s kommunistinternationalen. Polisen hittade honom under en säng i en stockholmslägenhet.  Han dömdes för underrättelseverksamhet till ett års straffarbete, som han satt av på Långholmen och Vänersborg. Försvarsadvokaten Georg Branting skvallrade till Moskva om att Wehner avslöjat för mycket. Förmodligen var det hans tidigare chef Walter Ulbricht som uteslöt honom ur partiet.

Utvisningen till Tyskland blev inte av för efter Stalingrad vände svenskarna kappan. I stället får han vika kuvert i nio månader på interneringslägret Smedsbo i Dalarna.

Dödshotet kommer nu inte från Hitler utan från de forna partibröderna. En Smedsbointern var Karl Mewis som senare blev planhushållare i DDR.  Matpaket fick han från Inger Segerstedt Wiberg och Charlotte Burmester i Göteborg.

Wehner vid skrivmaskinen i Uppsala. Speglad bild. Klicka till inbäddad bild.

Denna Lotte blir hans sambo när han lämnat arbetet på Svenskt Konstsilke i Borås och blir arkivarbetare på Rashygieniska Institutet i Uppsala. Där skriver han ner en uppgörelse med kommunisterna son för säkerhets skull sparas i USA.

 

 

Carl-Gustav Svingel lär ha varit involverad i välgörenhet under kriget. Träffade han då Wehner? Hur som helst fanns åtskilliga beröringspunkter som förenade senare i livet.


Kamrat Wehner

Som västtysk fick Herbert Wehner till en början inte resa till DDR, särskilt som han och kommunistledaren Walter Ulbricht inte drog jämnt.  Denne ansågs 1937 ha förpassat Wehner till Ljubjankafängelset. i Moskva. Han slapp som så många andra tyska kommunister nackskott och skickades av Komintern för att i Stockholm bygga upp celler för att bekämpa Nazityskland. Wehner sattes i fängelse för spioneri.

Under kriget umgicks Brandt med socialdemokrater som Torsten Nilsson och makarna Myrdal – och kanske Carl Gustaf Svingel. Varför såg jag inte dig då frågade Tage Erlander, som administrerade arbetslägren för socialminister Gustav Möller. Jag satt på Långholmen svarade Wehner.

Wehner skickades till arbetslägret Smedsbo i Dalarna dit kommunistänkan Lotte Burmester kom med matpaket – med följd att hon blev hans hustru Lotte nummer tre. Till sin hjälp för Smedbobesöken hade Lotte Torgny Segerstedts dotter Ingrid Segerstedt Wiberg i Göteborg, flyktinghjälpare och senare liberal politiker.

Interneringsläger i Tage Erlanders regi blev en plantskola för tyska kommunister, som sedan gjorde karriär i Östtyskland. En var Karl Mewis, ledare för en kommunistcell i Stockholm och en tid mindre lyckad som planhushållare i DDR. En annan var Stasichefen fram till 1958, Ernst Wollweber, meriterad med svensk fängelsevistelse efter att med svensk gruvdynamit ha sprängt fartyg och ett tåg i Krylbo. Som tredje man från Smedbo kan räknas Erich Glückauf, som efter illegal vistelse i Västtyskland fungerade som underordnad expert på detta land för DDR-kommunisternas centralkommité.  Greta Burmester / Wehner kom då att bli kurir för Herbert då hon bilade med meddelanden genom muren till Glückauf.

Efter straffarbetet 1943-44 utvisades Wehner till Tyskland – men efter Stalingrad kunde detta inte effektueras. Han slapp därför en säker död, till skillnad från hans olycksbröder som statssekreterare Erlander före 1942 i hemlighet  skickade till ockupanterna i Norge och Finland. Trots det spirade Wehners kärlek till Sverige, med socialdemokratin som ledstjärna.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

5 × ett =